Viniční svahy Popic mají teplé mikroklima určované nízkou nadmořskou výškou a oteplujícím vlivem podzimních
föhnických větrů. Zdejší viniční tratě patří k nejteplejším místům Jižní Moravy. Unikátní mikroklima a genius loci se odráží v chuti našich vín, které Vám připraví nezapomenutelný zážitek. Příznivá poloha, hluboké sprašové půdy a blízkost velkého vinařského centra Hustopečí i příslušnost pod mikulovské panství umožňovaly od nejstarších dob rozšiřování vinic.
V urbáři z roku 1414, soupisu poddaných, jejich majetku a platů,
jimiž byli povinováni své vrchnosti, je v Popicích uváděno nejméně patnáct vinic v tratích "Mitternperig a Stainpuhel".
V roce 1620 jejich plocha čítala plných 178 ha. Během třicetileté války se snížila a činila v roce 1673 jen 60 ha.
V následujících staletích ale znovu vzrůstala, takže k roku 1768 bylo v Popicích 123 ha vinic a do roku 1900 vzrostla plocha
na 146 ha. Po révokazové kalamitě a v období krizového vývoje moravského vinařství se podstatě snížila, takže po druhé
rekonstrukci moravských vinic dosáhla v roce 1970 výměry 62 ha.